Tieto- ja viestintätekniikka oppimisen apuna
torstaina, tammikuuta 26, 2006
  EDU.fi: Aineistoa opetukseen
EDU.fi -sivuilla monenlaista kiinnostavaa aineistoa opetukseen. Opetushallituksen luovuus- ja kulttuurikasvatushanke Lähteen tuloksia.
 
sunnuntai, tammikuuta 22, 2006
  Haluaisin laittaa kuvia verkkosivuille, mutta...
Verkko on täynnä kuvia ja kuvahakuja. Mutta kuvilla on aina myös tekijänoikeudet ja kuvat ovat digitaalista materiaalia, jota ei noin vain saa siirtää paikasta toiseen.

Verkkomateriaalia on mukavaa kuvittaa. Googlen kuvahaku on helppo ja tuttu, mutta oikeastaan ei ole laillista käyttää ilman lupaa googlattuja kuvia. FreeFoto-sivusto antaa luvan kaikkien kuvien ei-kaupalliseen vapaaseen käyttöön:

FreeFoto.com - Free Pictures - FreeFoto.Com: "FreeFoto.com is the largest collection of free photographs for private non-commercial use on the Internet."

Lisää koulukäyttöön soveltuvia kuvalähteitä löydät Webquestin kokoaman linkkisivun kautta.
 
lauantaina, tammikuuta 21, 2006
  Microsoft Office Onlinen kotisivu
Microsoft Office Onlinen kotisivulta löydät paljon nopeaa apua Office-ohjelmien käyttämiseen. Esimerkiksi valmiit mallipohjat säästävät työtäsi: lataa koneellesi ja muokkaa tarpeisiisi. Kielten opettaja hyötyy muiden maiden sisarsivuista, joille pääsee vaihtamalla maata. Opiskelija löytää sivuilta sopivia pohjia kurssitöiden tekemiseen.
 
perjantaina, tammikuuta 20, 2006
  Tietoturvakoulu
Opettajille suunnattu osio Tietoturvakoulusta sisältää paljon hyödyllistä, tärkeää ja valitettavan tarpeellista tietoa. Pienille lapsille on suunnattu sivuston osio Loputon metsä ja peruskoululaisille Ryhmä Rooma sekä Solmuja ja sattumuksia. Tietoturvapäivää vietetään 7.2.2006.
 
  Going Places
Going Places on Kouvolan iltalukion opettajan Maria Virtasen englannin opiskelun laatima kiinnostava verkkoaineisto. Kokonaisuuteen tutustuvan opettajan kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota eri elementtien yhdistämiseen, ohjaukselliseen rakenteeseen ja hyviin ohjauslomakkeisiin.
 
  tietoyhteiskunta.fi uutisoi: Wikipedia luotettava
Tuoreen selvityksen mukaan tuhansien vapaaehtoisten internetissä ylläpitämä ilmainen tietosanakirja Wikipedia on lähes yhtä luotettava tietolähde kuin tunnustettu perusteos Encyclopedia Britannica, BBC kertoo.

Englanninkielistä Wikipediaa voi siis kohtuullisen turvallisesti suositella myös luokiolaiselle tiedonlähteeksi.
 
  Partners in Learning - Projektiperusteinen oppiminen
Microsoftin tarjoamaa oppimateriaalia opetukseen, aiheina Ympäristö, Avaruus, Yhteiskunta ja Teknologia.
 
  MULTIRADIO: learn wherever you are!
Multiradion kielikursseilla voi kuunnella ja ladata tietokoneelle tai MP3-soittimeen lukiotason aineistoa (MP3-perustalla toimii tällä hetkellä englannin osio). Ohjelmat ovat YLE:n ja Opetushallituksen yhteistuotantoa. Kurssit soveltuvat etäopiskelijoiden lisäksi niin kertaajille kuin kielten harrastajillekin.
 
  ISOVERKOSTO
Itäsuomalainen oppimisverkosto 2004 – 2007 (ISOverkosto) on ylimaakunnallinen ESR-hanke, jossa on mukana 67 oppilaitosta (pääosin lukioita). Hankkeessa tuetaan pienten lukioiden toimintaedellytyksiä ja kootaan itäsuomalainen oppimisverkosto ja kehittäjäyhteisö pysyväksi toimintamalliksi. Kuopion kaupunginhallitus on 17.11.2005 myöntänyt esimerkillisen ryhmäsuorituksen kunniakirjan Itäsuomalainen oppimisverkosto -hankkeen projektiryhmälle. Hyvä esimerkki opettajien verkostoyhteistyön voimasta.
 
  MP3-kirja tekee tuloaan
Tietoyhteiskunta.fi - uutisoi MP3-kirjojen tulosta Suomeen. Oiva väline lukihäiriöisille opiskelijoille. Jo nyt on saatavilla hyvä joukko vieraskielistä kirjallisuutta MP3-muodossa. Suositeltavaa kielitaidon harjaannuttamiseen kaikille lukiolaisille. Kirjoja löytyy esimerkiksi hakusanoilla MP3 book, MP3 böcker tai MP3-ohjelmiin integroitujen verkkokauppojen kautta.

Ruotsalaiset ovat olleet vuonna 2005 vikkelia niin podcasting- (podradio) kuin MP3-kirjojen rintamilla. Elokuussa 2005 Ruotsissa uutisoitiin: "Stadsbiblioteket i Skövde är först i landet med att erbjuda mp3-böcker till sina besökare. Och utlåningen har gjort succé, skriver Svenska Dagbladet. Omkring 8 000 besökare har laddat hem böcker sedan försöket startade för några veckor sedan."
 
  Turning the Pages™, the British Library
Britannian kansalliskirjaston aarteita digitaalisessa muodossa.
 
  Erilaiset oppijat: Oppimisen tukeminen Kotkassa
Erilaiset oppijat -hankkeen Kotkan tukisivut kokoavat linkkejä ja vinkkejä opettajien (ja opiskelijoiden) käyttöön erilaista oppimista käsittelevistä aihepiireistä.
 
  BRITISH AIRWAYS - London is closer than you think
Suunnittele matka Lontooseen: British Airways on koonnut mukavan sivuston, jolla kielitaitokin saa hyvää harjoitusta.
 
  Fysiikan oppimisaihio: Mirrors
Fysiikan oppia englanniksi: valon heijastumisesta tehty selkeä ja kiinnostava oppimisaihio. Celebrate-hankkeen toteutuksia.
 
  Video on demand
Kielten opiskelijalle ja reaaliaineiden opiskelijalle löytyy maailmalta paljon kiinnostavaa katsottavaa. Tvt-tehtävän voi rakentaa esimerkiksi niin, että opiskelijoille annetaan lyhyt orientaatio aiheeseen, katselutehtävä (näkökulma, tutukimuskysymys yms.), sitten katsotaan ohjelma, tehdään tehtävä (pareittain) ja kootaan tulokset yhteen.

Koska tarjonta on giganttinen, on viisasta, että opettaja etsii ohjelman/ohjelmat ja laatii niitä käsittelevän aineiston ja tehtävät. Tämä ei tarkoita välttämättä suurta työtä. Aineistona voi olla tukisanalista, keskeiset käsitteet, samaan asiaan liittyvä oppikirjan kappale tms. Tehtävänä voi olla esimerkiksi kysymys: Mieti ohjelman jälkeen, mikä siinä oli mielestäsi kiinnostavinta? tai Mitä argumentteja ohjelmassa tuli esille?

Kokoan tähän linkkejä erilaisista video-on-deman -lähetyksistä:
1. Svt.se/Video: Ruotsin television ohjelmia eri teemoista (osa ohjelmista sekä MediaPlayer- että RealPlayer-muodossa, osa vain RealPlayer). Katso esimerkiksi upea Oppet Arkiv!
2. ORF/Religion: kiinnostavia ja ajankohtaisia saksankielisiä ohjelmia, jotka käsittelevät uskontoon liittyviä asioita (toimii MediaPlayerillä).
3. Deutsche Welle: Suuren saksalaisen tv-yhtiön ohjelmia, huomaa, että löydät näiltä sivuilta myös aineistoa muilla kielillä mm. englanniksi.
4. WDR: Saksalaisen tv-kanavalla hienosti toteutettuja verkossa katsottavia ohjelmia (toimintaan tarvitaan RealPlayer).

BBC:n webvideot ovat niin heikkolaatuisia (pyritty pieneen ja nopeaan tiedonsiirtotasoon), ettei niitä jaksa katsella.
 
  Ilmainen sanakirja
Kätevä monen sanan verkkosanakirjasto on Ilmainen sanakirja.
 
  Podradio
Ruotsin opiskeluun ja ruotsalaiseen kulttuuriin tutustumiseen verraton väline on ruotsalaisten vikkelästi kehittämä Podradio-palvelu. Kuuntelija voi ladata ohjelmia omalle koneelleen ja MP3-soittimeen. Lataamiseen tarvitaan erillinen MP3-soittimen ohjelma, jonka voi hankkia ilman soitinta (yhdellä koneella toimii vain yksi ohjelma, koska se luo äänitiedostoista kirjaston). Itse käytän iTunesia, joka on todella hieno ja mukava käyttää (ks. suomenkielisiä käyttöohjeita). iTunesin kautta voi myös ostaa itselleen englanninkielisiä äänikirjoja, valikoimassa on n. 10 000 kirjaa. Lisää vinekkjä ja tietoa Podcasting-blogissani.

1: BBC on aloittanut podcasting-kokeilun.
2: YLE on aloittanut kokeilut.
3. Kuika olisi Australian näkökulma ABC:n radiokanavilta?
4. Tehostusta saksan opiskeluun: A) Deutsche Welle Podcasting, B) Deutschlandradio, C) podcast.de.

Podradion tai Podcasting etuna on, että ohjelman kuuntelun aikana ei tarvitse olla internetyhteydessä ja ohjelmaa voi kuunnella useaan kertaan (jos ei asenna soitinta poistamaan kuunneltuja ohjelmia). Kuuntelija voi tilata lempiohjelmansa, eikä yksikään jää väliin. Soitin lataa uudet ohjelmat automaattisesti, kun se avataan ja internetyhteys on päällä. MP3-soittimella kuunteleminen vapauttaa liikkumaan ja kuuntelemaan.

Kuuntelemalla oppiminen on monille lukivaikeuksista kärsiville verraton apu. Myös monet muut oppivat hyvin kuulemalla.
 
  BBC: Learning
BBC:n sivuilta löytyy paljon kiinnostavaa oppimateriaalia. Hyvä idea opetuksen integroinnissa voisi olla englanninkielisen aineiston käyttäminen vaikkapa yhdessä harjoituksessa jossakin muussa oppiaineessa. Löysin itse nopeasti erittäin hyvän verkkomateriaalin psykologian kurssille.
 
  Wikipedia
Internet-yhteisön tietokirjahanke Wikipedia on hyvä (joskin kriittistä medialukutaitoa vaativa) paikka monipuoliseen tiedonhankintaan. Englanninkielisen Wikipedian etusivuun tutustumalla saa hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea palvelusta löytyy. Wikipedia toimii monilla kielillä, myös suomeksi. Ideana on, että artikkeleita kirjoittavat ja täydentävät ketkä tahansa. Joskus sivuilla voi olla pilajuttuja tai vääriä tietoja, mutta suuren yhteisön suodatin poistaa myös nopeasti näitä pois.
 
  YLE:n Klaffi
YLE on tehnyt mittavan työn kootessaan ohjelma-arkistostaan opetukseen sopivia leikkeitä. Kätevän hakutoiminnon avulla löydät tv- ja radio-ohjelmia, jotka ovat lyhyitä leikkeitä. Hakusanojen avulla oikean leikkeen löytyminen onnistuu nopeasti myös oppiainehakemistoista. Huomaa käyttöohjeet.

Leikkeet toimivat ilmaisen RealPlayer-ohjelman avulla. Huomaa, että RealPlayer-sivulla yritetään kaikin keinoin kaupata maksullisia versioita. Perusvesio on kuitenkin ilmainen. Kun asennat ohjelmaa, kannattaa tehdä sellaiset valinnat, ettei RealPlayer asennu automaattiseksi oletussoittimeksi. Katso myös, ettet valitse uutiskirjeitä sähköpostiisi. Ohjelma toimii myös ilman rekisteröitymistä.
 
  Hot Potatoes
Hot Potatoes on Victorian yliopiston kehittämä näppärä ohjelma, joka on ilmainen julkisessa opetustoimessa työskenteleville ei-kaupalliseen käyttöön. Ohjelmalla pystyy tuottamaan aukkotehtäviä, monivalintatehtäviä, ristisanatehtäviä, sanojen yhdistelytehtäviä, sekoitettuja lauseita ja näiden yhdistelmiä.

Ohjelman voi ladata verkosta ja kaikki ominaisuudet saa käyttöön rekisteröitymällä käyttäjäksi Ohje (Help) -valikon kautta.

Hyvän käsityksen siitä, mitä Hot Potatoes -ohjelmalla voi tehdä, saa tutustumalla Perunakellariin, turkulaisen Jouni Paakkisen innovatiiviseen palveluun, jossa on saatavilla lukuisien opettajien luomia harjoituksia.

Suomenkielisten ohjeiden avulla pääset liikkeelle. Kokeilemalla oppii, kuten aina tvt-jutuissa.
 
  Miten verkkoa voisi hyödyntää koulussa?
Usein verkkototeutusten valmistaminen vie tavattomasti aikaa. Verkko-opiskelija hukkuu hakutulosviidakkoon. Verkon vahvuutena on mahdollisuus jakaa ja oppia nopeasti muilta.

Opettaja voi yhdistää toisen tekemiä osia omiin toteutuksiinsa ja toisaalta antaa omia aineistojaan muille jakoon. Omaan opetukseen voi saada kiinnostavia pedagogisia malleja tutustumalla muiden toteutuksiin. Opiskelija voi löytää juuri omaan oppimistyylinsä ja kiinnostuksensa kohteeseen sopivaa aineistoa verkosta.

Tämä blogi pyrkii toimimaan välittäjänä sekä opettajille että opiskelijoille.

Oma verkko-oppimateriaalini on lähes kokonaisuudessaan vapaasti verkossa saatavilla juuri edellämainitusta syystä. Mitään en tunne menettäneeni jakaessani tekemääni. Päinvastoin.

Blogi kerää myös hyödyllisiä ohjeita siitä, kuinka opettaja pysyy ajantasalla tvt-taitojen teknisessä osaamisessa. Aloitin 1.1.2006 KyEtä-hankkeen (etäopetuksen vakiinnuttaminen Kymenlaaksossa) työntekijänä ja toimitan tätä blogia yhtenä hankkeen palveluna. Yhteistyössä ja verkostoissa on innostavaa voimaa. Tervetuloa tutkimusmatkalle, toivottaa sivujen ylläpitäjä Anne Rongas.
 
"Ettei pyörää tarvitsisi keksiä uudelleen." Tämä blogi kokoaa hyödyllisiä linkkejä ja uutisia Kymenlaaksossa KyEtä-hankkeen parissa verkko-opetusta kehittäville opettajille ja verkko-opiskelusta kiinnostuneille opiskelijoille. Kommentoimalla vinkkejä voit osallistua sivun rakentamiseen ja kehittämiseen.